Tudtátok, hogy a dackorszak elengedhetetlen része az egészséges fejlődésnek?

2022. 07. 07. | LÁMaBLOG

Lámacukás nyugodt légkör és vidám hétköznapjaink mellett, dacokkal, határátlépésekkel is mindig találkozunk, ezek természetes jelenségek bölcsődés hétköznapjainkban. A nap bármely percében alakulhat ki hirtelen a semmiből, akaratos, elkeseredett, csalódott, dühös sírás. A minap pont egy csodacuki kislánykánk fakadt ki, dühösen. Sírt, és csapkodta a benti szandálját a földhöz, mert az nem akart neki “szót fogadni”. Gyorsan odamentem hozzá, leültem mellé, és halkan elkezdtem a szandált megszemélyesíteni, vicceseket “mondott” a szandál, amitől a düh elszállt, és nagy nevetés lett a vége. Természetesen észre sem vette, hogy a szandált közben felvette. A bölcsiben már akár reggeli elválásoknál robban ki egy-egy elkeseredett “semmi se jó” állapot a gyermekeknél vagy a nap bármely részében egy-egy külső körülmény által is kialakulhat a belső egyensúly állapotának kibillenése. Van olyan kisgyermek, aki a játék közbeni nehézségtől, van, aki attól, hogy elvették a játékát, van, aki attól, hogy éppen nem szeretne kezet mosni… Hosszú lenne a felsorolás, szinte bármi lehet olyan, ami kiváltja a gyerekek nemtetszését. Mi kisgyermeknevelők automatikusan mentjük és könnyítjük a helyzeteket. A dackorszak jellegzetessége, legerősebb tünete az erős dühkitörés, hétköznapi nyelven hiszti, ami jó, ha van, de elég nagy figyelmeztetés, ha nincs. Magát a hisztit sokkal könnyebb kezelni, illetve higgadtan tolerálni, ha szülőként is tisztában vagy vele, hogy valójában mi húzódik meg a sokszor a felnőtt számára értelmetlen toporzékolás és sírás hátterében. Jó tisztában lenni mi az a dackorszak és fontos az empátia ebben a nehéz helyzetben, hisz szülőként ember legyen a talpán, aki ezt a korszakot idegeskedés és könnyek nélkül „túléli”, ez a szülői érzések természetes megélése. A dackorszak alatt a gyermek elkezdi kinyilvánítani akaratát, az individuum megjelenik, ez fontos része a gyermeki fejlődésnek!   A kisgyermeknél az érzelmek tódulása, a szülőknél a bizonytalan, határozatlan vagy fentről kezelés reakciója válthatja ki legjobban a váratlan dühkitöréseket.  Ez az érzelmi tódulás, olyan, mint a vulkánkitörés, de a kisgyermek még nem tudja irányítani, szabályozni a feltóduló érzelmeit, ezért kellünk nekik mi. Különösen az elmúlt években kaptam sok kérdést: “mit csináljak a gyermekemmel, mert otthon sok konfliktushelyzet van, kiakad, sír, ütöget, ellenáll, semmi sem működik?” 
Kisgyermeknevelőkként mi is megbeszéljük a gyerekekkel, hogy mi a helyes, mi nem, mit, hol lehet csinálni, kereteket adunk, amiben szabadon mozoghatnak. Segít még nekünk a napirend, ami minden nap ugyanaz, az állandóság, a kiszámíthatóság is biztonságot ad a mindennapokban. A halk, laza, kötetlen, vicceskedő beszélgetés jobb a gyerekeknek, mint a kioktató, haragos, hangos tiltás. Keveset használjuk a “nem” szót, helyette elmondjuk kedvesen, de határozottan, mit is játszhat, mit tegyen. Konfliktushelyzetekben halkan, nyugodtan, magabiztosan, együttérzőn, segítőkészen, szeretetteljesen vagyunk jelen a gyerekek mellett, igyekszünk a legtömörebben, legegyszerűbben mondani, mit is lehetne csinálni másképp, hogy legközelebb jól csinálja.

 Mi az, ami segít még könnyebbé tenni ezt a nem egyszerű időszakot?
– Legyél példa a gyereknek, hisz mindent figyel, utánoz!
– Figyelj gyermekedre, te ismered a legjobban, mitől lesz dühös, előzd meg!
– Engedd meg az életkori sajátosságoknak megfelelő önállósodási próbálkozásokat!
– Teremts nyugodt, a gyermekednek illő környezetet, amivel jól elfoglalhatja magát, teret kaphat a próbálkozásaihoz játékosan, könnyedén!
– Légy kiegyensúlyozott, határozott, hisz tudod mit akarsz neki megtanítani!
– Teremts következetes határokat, amiket a gyermekeddel megbeszélsz!
– Ha valami mégsem úgy alakul, akkor 3x szólj neki, majd tartasd be a megbeszélt határt!

Végül, de nem utolsó sorban, a legfontosabb:

  • Sose hagyd egyedül!
  • Sose szégyenítsd meg!
  • Ne minősítsd a gyermeket!

Gyermekednek szüksége van rád ezekben az érzelmi nehézségekkel teli években, ekkor alapozod meg a kettőtök közötti bizalmat, ami egy életre szól.   Bölcsis korosztály legjobban a mesék útján képes megérteni a mások és a saját érzéseit. Ehhez meleg szívvel ajánljuk ezeket a mesekönyveket és szakkönyveket:  
– Lory Lite: Dühös polip-relaxációs mesekönyv
– Aurèlie Chen-Chow Chine: – Guston érzelmei – Dühös vagyok
– Berg Judit: – Hisztimesék
– Ana Serna: Érzelmek erdeje: Ég veled, harag! Szia, önuralom!
– Silvia Roncaglia – Roberto Luciani: Lumpi Lumpi gyógyító meséi: Egyszervolt hiszti
– Gerlinde Ortner – Gyógyító mesék
– Beck Andrea – A Titoktündér

Gyakorlati szakkönyvek szülőknek:

– Deliága Éva – Lovász Hajnalka: – Mit kezdjünk az akaratossággal? +dacszelídítő mesék
– Pethő Orsolya: – Hiszti-minitréning szülőknek egy elviselhető dackorszakért
– Alistair Cooper-Sheila Redfern: – Reflektív nevelés-útmutató a gyermek belső történetének megértéséhez
-Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés

Munkatársunk tollából: Nemessányi Adrienn
Kisgyermeknevelő és szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

TUDATOS SZÜLŐI KÖR új, izgalmas szülői tréningjeÉRTŐ FIGYELEM workshop vár rátok szeptemberben. Előadó: Dankó Szilvia- midlife mentor

További részleteket és a pontos dátumot nyár végén megküldjük nektek, addig is az info@lamacuka.hu email címen tudtok feliratkozni a várólistára.