Hogyan töltsük fel a gyerekek szeretettankját?

2022. 05. 31. | LÁMaBLOG

Azt szoktuk mondani, hogy a lelkiismeret-furdalás az anyaság része, hisz egy nap túl rövid minden teendő tökéletes elvégzéséhez. Inkább tervezetten, tudatosan kezdjük a napot, és akkor meg tudjuk őrizni az egyensúlyt, mivel a család egyensúlyához a forrás mindig az édesanya.

Nekünk is a tudatosságra való törekvés hétköznapjaink része itt a Lámacukában.

Minden nap, már a gyerekek érkezésekor figyelünk, hangolódunk a gyerekekre csoportunkban, és szinte már rögtön tudjuk, hogyan osszuk be, hogy aznap ki kivel fog többet foglalkozni. Így történt egy tavaszi reggelen is, amikor rögtön feltűnt, hogy a mindig mosolygós kis Máté picikét szomorkásabb hangulatban érkezett. Rögtön tudtuk, éreztük, hogy ma nagyobb figyelmet igényel. Már fogtam is a montessori varázsszőnyegünket, elővettem Máté egyik kedvenc csipegetős játékát, és felajánlottam neki. Együtt játszottunk, de éreztem, hogy ez még kevés, így rögtön ölembe vettem, énekelgettem neki, elolvastam kedvenc könyvét, hogy kizökkentsem kicsit. Nem sikerült, így további új eszközt kerestünk. Képes napirendi táblánkon megbeszéltük a kis képek segítségével, hogy mikor jön érte anya, és egy újabb, egyben nagyon különleges, ritkán használatos játékot ajánlottunk fel Máténak. Látványosan levettük a legfelső polcról, ahol a legkülönlegesebb, csak kisgyermeknevelő kíséretében játszható játékok vannak, és megtörtént a csoda. Máté újra visszanyerte vidám hangulatát, és éreztük, hogy ezzel a kis minőségi idővel visszatért régi jókedve, sikerült feltölteni a szeretettankját. Csak pár perc és figyelem, erre volt szüksége aznap.

Bizony itt a LámaCukában is folyamatos odafigyelést igényel tőlünk, hogy melyik kisgyermeknek épp milyen hangulata van, mire van aznap szüksége. Van, hogy az egyik nap a szabad játékot kéri, és van, hogy épp az ölelést és a speciális figyelmet. Ezt mi mindig tudjuk, érezzük, hogy mikor mire van szükségük. Ahogy nekünk is, a gyerekeknek is lehet rosszabb napja, amikor érzékenyebbek és jobban igénylik a  közelséget, szeretgetést, de van, hogy pont egy másfajta törődésre van szükségük. Ilyenkor tudatosak vagyunk mi is, és igyekszünk a legjobb támaszt nyújtani nekik. Ilyenkor finoman, empatikusan rájuk hangolódunk, hogy épp melyik az a speciális törődés, amit igényel a gyermek. Szerintünk ez a leghatékonyabb módszer, amely erősíti a kapcsolatot felnőtt és gyermek közt.
 
Töltsetek ti is a gyerekekkel olyan minőségi időt, mely eltér a megszokottól, és kizárólag a gyermekre figyelve legyetek együtt! Fontos, hogy érezze gyermeketek, hogy ez csak az övé. Legyen a napotok vidám, laza, izgalmas és  érdekes! A mobiltelefont is érdemes félretenni! Lehettek otthon egy kedvenc játékot játszva vagy mehettek akár a szabadba, ki a természetbe, például egy pokrócon egy jót társasjátékozhattok, közben kedvenc finomságotokat falatozva, esetleg mászhattok fára együtt az erdőben. Akár a legmenőbb cukrászdába elmehettek, ahol egy jót tudtok beszélgetni. Adjatok egy nevet is ennek a különleges fél vagy egész napnak (pl. anya-fia nap, anya-lánya nap), amit ha megismételtek már előre beharangozva, akkor a gyermek már készül előre lélekben, és szinte már ettől is töltődik! Szánjatok időt egymásra, és legyen az a nap a TI napotok!
A speciális gyerekidőt állandó rendszerességgel érdemes beépíteni hétköznapjaitokba is. 
Életkor- és gyermekfüggő az, hogy mikor milyen program megfelelő.

Mennyi idő lenne az ideális MINIMUM?
2-6 éves korban: 10 perc naponta 
7-12 éves korban: 30 perc heti egy alkalommal
13 éves kor fölött: egyszer egy hónapban

Neked mi a kedvenc időtöltésed, hobbid amit meg tudsz osztani gyermekeddel? Neki mi a kedvenc időtöltése, hobbija amit szívesen csinálna veled? Beszéljétek, tervezzétek meg közösen!

Forrás: Dr. Jane Nelsen, Pozitív Fegyelmezés szülői kártyák
www.pozitiv-fegyelmezes.hu
 
 
Munkatársunk tollából: Berdó Andi
Lámacuka Montessori Családi Bölcsőde

TUDATOS SZÜLŐI KÖR új, izgalmas szülői tréningjeÉRTŐ FIGYELEM workshop vár rátok szeptemberben.

Előadó: Dankó Szilvia – midlife mentor
 
További részleteket és a pontos dátumot nyár végén megküldjük nektek , addig is az info@lamacuka.hu email címen tudtok feliratkozni a várólistára.